Nog wat opwinding over compensatieregeling ASR

De Radar uitzending van afgelopen maandag heeft nog wat pennen in beweging gezet in de vakpers, FTM, VVP-online en AmWeb bijvoorbeeld.

Even verkeerde het land in de veronderstelling dat verzekeraars hun beleggingsverzekeringen in Excelsheets bijhouden. Gelukkig, ze blijken toch software te gebruiken. Het moet niet gekker worden.

Ja, er wordt in die vermeende compensatieregelingen over Excelsheets gesproken. Maar veel interessanter is dat er gewoon, nou ja gewoon, formules zijn gebruikt en inderdaad: die worden geheim gehouden. Als ‘woekerprofi’ beschik ik daarover, omdat verzekeraar die in KiFiD-procedure verplicht was te overleggen. Bijlage hefboom en inteer compensatieregling SNS Reaal Dit betrof dus Reaal, die andere verzekeraar (tot voor kort) in handen van de staat. Ik denk maar zo ineens dat die formules in vrijwel alle gevallen (nagenoeg) identiek zullen zijn. Maar elke belangenbehartiger die een KiFiD-procedure als de juiste aanpak kiest, kan natuurlijk zo’n stuk op doen vragen door de Commissie.

Als die formules worden bestudeerd kan een actuaris of niet die formule in een spreadsheet zetten. Maar ook zonder dat wordt ineens duidelijk waarom die formules geheim moeten blijven: die onthullen namelijk niet alleen dat een groot deel van het hefboom- / inteereffect wordt weggedefinieerd (en dat er na peildatum gewoon doorgewoekerd mag worden als je zo suf bent de dekking niet te verlagen!), maar dat de angel in het vlees gewoon blijft steken: een hoge vaste dekking op 1 of 2 levens blijft gewoon bestaan, terwijl AFM er nota bene in 2008 (Feitenonderzoek, Bijlage E, wie kent die niet?) op heeft gewezen dat daardoor (en niet door tegenvallende, meer realistische rendementen als zodanig) de polis het risico loopt “waardeloos af te lopen”.

Het FTM artikel bevat ook een vingerwijzing naar de echt rotte plek in de zich noemende consumentenstichtingen Woekerpolisclaim en Verliespolis: die regelingen zijn door smeergeld van ca. 6 – 12 miljoen tot stand gekomen. Over belangenverstrengeling gesproken. Iedereen die niet ongecijferd is kan dat zelf narekenen op de site van Woekerpolisclaim. 6 miljoen per stichting (!) opgebracht door 6 verzekeraars.

Senior ADR Expert (Alternative Dispute Resolution) M. van Rossum Management Consultant BV January 2012 – Present Rotterdam Area, Netherlands Dispute resolution of complaints about financial products or services. Legal support in disputes between consumers and banks, insurers, intermediaries and other financial services. In particular dealing with life assurance agreements based on 'packaged' securities, in Dutch coined as "woekerpolissen".