Eindelijk een deugdelijk adviesloket voor herstel?

Het Verbond van Verzekeraars opent vandaag een digitaal ‘adviesloket beleggingsverzekeringen’ waar consumenten kosteloos advies kunnen krijgen over de mogelijkheden om hun beleggingsverzekeringen aan te passen.

Amweb is kritisch.

Het Verbond kwam een jaar geleden al met het plan voor een gratis adviesloket voor mensen met een woekerpolis, betaald door de verzekeraars. Achter de schermen was het Verbond maanden bezig om het initiatief van de grond te tillen. Toezeggingen van minister Dijsselbloem, dat het loket eind februari of eind maart van dit jaar open zou gaan, werden echter niet gehaald. Met name doordat er stevige discussies waren over de keuze van de adviesorganisatie en de wijze waarop deze betaald moet worden, er mag door het provisieverbod immers geen beloning plaats vinden vanuit de verzekeraars zelf.

Commentaar:

Vandaag een prima gesprek van wel 4 uur (!) gehad samen met cliënt bij de speciaal opgerichte Afdeling Hersteladvisering van de ABN AMRO (in elke regio is er zo’n afdeling). Er werd op driekwart van gesprek toegegeven dat voor een beleggingsverzekering ook een deugdelijk beleggingsadvies nodig is, maar dat daarvoor een ander gesprek met professionele beleggingsadviseur met DSI-certificaat moet worden afgesproken (we krijgen nog te horen of dat gesprek er gratis komt, de afdeling hersteladvies had geen DSI-registratie!). Zou openbare Verbonds-loket ook 4 uur gesprekstijd uittrekken om 4 alternatieve van te voren toegestuurde offertes door te nemen? En komt dat beleggingsadvies er? Anders geen vermogensvorming mogelijk die de garantie- of hypotheekrente verslaat!

Senior ADR Expert (Alternative Dispute Resolution) M. van Rossum Management Consultant BV January 2012 – Present Rotterdam Area, Netherlands Dispute resolution of complaints about financial products or services. Legal support in disputes between consumers and banks, insurers, intermediaries and other financial services. In particular dealing with life assurance agreements based on 'packaged' securities, in Dutch coined as "woekerpolissen".